GODJUL2

Det är tillsammans vi kan göra skillnad, tillsammans som vi kan påverka och utveckla vårt närområde och göra den till en bättre matregion.


Du som konsument, producent, restauratör, politiker eller med annan funktion i området är en viktig samarbetspartner för oss i Slow Food Gästrikland för att utveckla GOD, REN och RÄTTVIS mat i regionen. Det händer mycket, både gott och dåligt, när det gäller vår matproduktion i världen och därför varierar vår möjlighet att kunna äta och njuta av bra mat varje dag. Vi vill fokusera och uppmärksamma de goda förändringarna och hoppas det är de som vinner över de dåliga.

Korvstoppning.
Nu har vi julen strax här som vi hoppas är till glädje för er alla. Valmöjligheterna är många nuförtiden. Man kan välja det enkla och lilla och njuta av det när det är ett medvetet val eller det stora när intresse finns för det. Att förbereda mat inför en stor högtid som julen kan för många vara stunder av gemenskap och glädje. Ett sådant tillfälle kanske är att göra korv tillsammans. Vi i Slow Food Gästrikland inbjöd till en korvkurs nyligen, där deltagarna fick lära sig grunderna för en god och säker korv utan onödiga tillsatser. Att aktiviteten var intressant och rätt visade sig snabbt då den blev fulltecknad och att vi nu har en hel rad som står på kö om det blir en ny kurs.

Saffran istället för opium.
Slow Food internationellt stöder ett kvinnoprojekt i Afghanistan där man lär kvinnor odla ekologisk saffran istället för opium. Ett viktigt projekt ur många aspekter. Här i Gävle ökar droghandeln så all motkraft behövs. Vi tog hem en saffranssändning på 40 paket som tog slut på några dagar. Nu har vi beställt mer då kvaliteten är fantastisk och fler som vill stödja. Är du intresserad hör av dig till anita.hornstein@gmail.com, tel: 070-225 2645. Pris 100 kr per gram och förpackning.
Saffran

Kaffeprovning.
Vår sista aktivitet för 2013 har också många anmälda! Torsdagen den 12 december kl 18:00 gör vi ett studiebesök vid företaget Café Sarria, ett litet familjeföretag som har sin kaffeplantage i Colombia och ett litet rosteri i Sätra. I samband med kaffeprovningen serverar vi GOTT, RENT och RÄTTVIST saffransbröd.

Vi önskar en GOD JUL och ett Gott Nytt Slow Food-år!