The Ark of Taste skapades 1996 för att samla smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden. I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen. Aktivt arbetar vi bl.a. med smaka-på-maten-utbildningar som Taste-workshops.

I den svenska Smakernas Ark finns idag:

  • Upplandskubb från Uppland
  • Ölands Lantvete och borstvete från Gotland
  • Linderödsgrisen från Skåne
  • Bruna bönor från Öland
  • Souvas reninnanlår från Sápmi
  • Källarlagrad getost från Jämtland/Härjedalen
  • Kullings Kalvdans från Västergötland.

Den  svenska arkkommissionens uppgift är att på ansökningar från medlemmar och andra besluta om vilka svenska produkter som ingår i Smakernas Ark, att initiera presidiaprojekt och att sprida kunskap om utvalda produkter.