The Ark of Taste skapades 1996 för att samla smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden. I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen. Aktivt arbetar vi bl.a. med smaka-på-maten-utbildningar som Taste-workshops.
I den svenska Smakernas Ark finns idag:
- Upplandskubb från Uppland
- Ölands Lantvete och borstvete från Gotland
- Linderödsgrisen från Skåne
- Bruna bönor från Öland
- Souvas reninnanlår från Sápmi
- Källarlagrad getost från Jämtland/Härjedalen
- Kullings Kalvdans från Västergötland.
Den svenska arkkommissionens uppgift är att på ansökningar från medlemmar och andra besluta om vilka svenska produkter som ingår i Smakernas Ark, att initiera presidiaprojekt och att sprida kunskap om utvalda produkter.