Smakernas Ark (The Ark of  Taste) är lite av ”naturskyddsföreningen för smaker”. Den syftar till att återupptäcka, registrera, beskriva och kommunicera glömda smaker. Smakernas Ark  är en metaforisk symbol som innehåller utmärkta gastronomiska produkter som hotas av industriell standardisering, produkter anpassade för stordrift, ett storskaligt distributionsnät och miljömässig påverkan.

Smakernas Ark arbetar också för att skydda den agrara mångfalden genom att främja traditionella inhemska grödor. Är en produkt särskilt hotad startar Slow Food ett Presidiaprojekt runt denna produkt. I Sverige finns det just nu två Presidiaprodukter. Både är traditionella produkter ifrån regionen Jämtland. Det är Källarlagrad getost samt Suovas reninnanlår.

Ark produkter är t.ex. den italienska Valchiavenna geten, brödet Upplandskubb och Lindarögrisen från Sverige, det amerikanska Navajo-Churro fåret, vild vanilj från Mexiko, en unik form av grekiska bondböna enbart odlade på ön Santorini. Alla är utrotningshotade produkter som har verklig ekonomisk livskraft och kommersiell potential. Läs mer om ark och presidia på Slow Food Foundation for Biodiversity  www.slowfoodfoundation.com