Välkomna till höstens chokladprovning

Gävles framgångsrika och professionella ”chokladmakerska” Anna-Sofia Wallström kommer att berätta om kakaokvaliteter, möjligheter och svårigheter för planatgearbetare. Hon kommer också att visa bilder från sina egna plantageodlingar i Dominikanska republiken.

Därefter presenteras olika sätt att göra praliner. Vi smakar oss igenom choklad av olika kvaliteter och lär oss hur vi kan känna igen bra kvalitet och goda smaker för njutning och upplevelse.

Datum Onsdagen den 16  mars klockan 19.00
Plats Föreningslokalen i BRF Morianen; Södra Kungsgatan 28 (ingången
efter ICA-Söder) in på gården. Se skyltar.
Kostnad 300  kr för medlemmar och 350 kr för icke medlemmar. Kontant betalning på plats.
Anmälan Anmälan till Anita Hörnstein anita.hornstein@gmail.com, 070-225 26 45

För att genomföra aktiviteten krävs minst 20 anmälda personer.

 

Välkommen önskar styrelsen för Slow Food Gästrikland!

Om Gefle Chocolaterie

Choklad är en av världens mest älskade smaker. Anna-Sofia Wallström är kvinnlig företagare och vet allt om choklad. Det är över tio år sedan hon köpte festvåningen i Gamla Grand i Gävle och startade Gefle Chocolaterie. Sedan dess har verksamheten utvecklats och förädlats. Med det nya bolaget Quinto Cacao siktar hon på att göra världens bästa choklad. Och kunderna finns över hela världen.

För Anna-Sofia Wallström kretsar det mesta kring choklad. Men hon ser på verksamheten med en ingenjörs ögon. Allt handlar om kemi, säger hon. Vi träffade henne mitt under chokladproduktionen och frågade hur resan fram till dagens Quinto Cacao sett ut.

– Det har varit en händelserik tid! Efter tre år i Gamla Grand öppnade vi butiken i samma byggnad. Genom åren har vi varit olika delägare, men några har under resan klivit av för att andra jobb eller för att det har tagit för mycket tid från familjen. Men för mig har det aldrig varit någon tvekan – det här är verkligen, ”min baby”! säger Anna-Sofia Wallström.

Hur ser dina planer ut nu?
– Vi bygger just nu den första förädlingsstationen för kakao i Dominikanska Republiken och planerar för ytterligare en i Haiti. På sikt hoppas vi kunna etablera förädlingsstationer längs hela kakaobältet. Vi har haft svårt att hitta finansiärer, men nu har det problemet löst sig. Vi är fem delägare, förutom jag själv är det min man Per, Ronny Latva, Charlotta Söör och Calle Jeurling som har det affärsmässiga drivet. Dessutom har vi fått förmånen att komma in i Movexum där vi nu är inne i Pre Lab. Det var under en resa i Dominikanska Republiken som Ulf Borbos från Movexum ringde och tog en första kontakt.

Hur fungerar det att arbeta i länder som Dominikanska Republiken och Haiti?
– Vår idé är göra en kakaoprodukt som är bra både för kakaobonden, för miljön och för den som äter chokladen. Att göra naturliga produkter har varit min ambition från första början. Och jag är benhård på de etiska principerna! De som arbetar med chokladbönorna och processen på plats där vi har våra odlingar måste få skäligt betalt. Vi kommer heller aldrig att spruta gift på våra bönor, som de flesta chokladproducenter gör. I stället sorterar vi ut de bönor som blivit angripna, omkring tio, femton procent, och återför dem i näringskedjan på plats.

Hur har ert sätt att arbeta tagits emot?
– Det är inte lätt! För andra producenter innebär det ett hot och jag har flera gånger varit mordhotad. För en del är det också provocerande att vi skapar högkvalitativa produkter helt utan användning av gifter. Men det här är något vi aldrig kommer att backa ifrån, säger Anna-Sofia Wallström.

www.geflechocolaterie.se