Ett av målen med Slow Food Gästrikland är att främja företag och organisationer som arbetar med mat eller gastronomi enligt Slow Foods grundtankar. Vi letar efter just sådana som är lokalt unika eller står för en god, ren och rättvis matkultur.

Några av dessa premierar föreningen varje år och denna gång är det nedanstående företag som får ta emot premieringsdiplom på årsmötet i vackra Bönan.

Vi gratulerar de premierade och hoppas att de kan fungera som inspiration för andra matföretagare i vårt vackra Gästrikland.

Slow Food Gästrikland kommer att premiera nya företag under 2010. Har du förslag på vilka? Kontakta Anita Hörnstein: anita@slowfoodgastrikland.se

Épi Bageri och Café, Gävle
Tydlig och målmedveten verksamhet där det småskaliga, ekologiska och de smakrika bröden och atmosfären ger en ny dimension till Gävles bröd– och café utbud. En helhetsupplevelse med den lugna, äkta och kontinentala stilen med rena smaker i god Slow Food-anda.

Berglunds Bageri och Café, Kungsgården
Här arbetar man efter en bärande idé som efter 10 år är hållbar och ligger helt rätt i tiden.

Verksamheten har ett helhetstänk med kontroll över hela tillverkningskedjan – bokstavligen –  från ax till limpa. En miljömedveten verksamhet som efter hand spetsats med fler brödtyper, caféverksamhet. Alltid med en säker känsla för vad kunderna kräver. Berglunds Bageri har också arrangerat ett antal italienresor vilka har inspirerat till en unik Slow Food-anda.

Bondenära Saluhall, Valbo
En nystartad och medveten satsning på en verksamhet som kompletterar det traditionella butiksledet. Saluhallen marknadsför och förädlar lokala råvaror framför allt kött från Gästrikebönder där kvalitet och smak är viktiga förtecken.

Man vill också vara ett skyltfönster för alla lokala producenter från närområdet.

Förutom smak och kvalitet är miljöarbetet en affärsidé som genomsyrar hela verksamheten.

Dunkers Gårdsdelikatesser, Gävle

En specialaffär främst med inriktning på svenska ostar från småskaliga gårdmejerister. Gedigen ostkunskap och utveckling av smaker och kombinationer i samband med ost och vinprovningar. Originella smakkombinationer i olika smårätter och bakverk inspirerade från både när- och fjärran.