20 september

Igår var det invigning av Tetra Madre och Salone del Gusto i Turin.
Vi deltog på invigningen av Tetra Madre där bl a representanter från tre olika ursprungsbefolkningar välsignade evenemanget. Masajfolket, aboriginer från Australien och en indianstam från San Fransico, USA.
Mäktigt att delta bland människor från hela världen. Manifest: Allas rätt till mat och att få bära sin kultur! Slow Food & Tetra Madre när det är som allra bäst!

21 september

Det finns så mycket att se, prata om och fundera över på Terra Madre.
Igår ägnade vi oss till största delen åt de afrikanska montrarna och deras mat, kultur och råvaror. Grönsaker vi aldrig tidigare sett och några som vi ser i mald form eller i salvor i våra butiker. Det som genomsyrar våra konversationer är nödvändigheten att ta tillbaka gammal kunskap och tekniker för att spara vår jord och få god föda för framtiden. Idag blir det ett nytt, spännande äventyr.
Ha det gott därute ?

22 september

Började dagen med chiliprovsmakning. Tur att den inte var allt för stark?.
Sen bar det av i syd och mellanamerika.
Från havet med torkat sjögräs, Himalayas potatis och majs odlingar och rötter till regnskogen frukter, nötter och bär.
Ta tillbaka traditioner, reproduciva frön och vänlig odling är även dagens tema.

23 september

Asiatiska delen av Terra Madre doftade ljuvligt av alla kryddor och så mycket vackra färger. Men de, liksom resten av världen får slåss för sina egna traditioner, kultur och småskalighet. Under eftermiddagen deltog vi i ett seminarium om ”konst, musik, mat och poesi i samklang med havet”.
Ett mycket intressant seminarium om hur man genom att stärka och göra en population stolt över sin bygd och kultur kan uträtta underverk.
Om någon timme är det nordiskt möte. Ha det gott därute ?

Det nordiska mötet

Så var det dags för vårt nordiska möte. Härligt att träffa Slow Foodare från vår lilla del av världen. Träffat två finska representanter som önskar samarbeta med oss i Gästrikland. Det är ju så nära ?

24 september

Vår sista dag på Terra Madre/Salone del Gusto för denna gång.
Ett mycket bra möte med de nordiska delegaterna.
Nya idéer och mycket energi. Smakprovning vid Sapmi, souvas, renhjärta mm.
Stort intresse från oss förståss, men också från människor från ”fjärran land”, vilket vi är för dem också ?. Härliga, varma, intressanta dagar.
När världen är som allra bäst.❤️❤️❤️

Text och bilder av Gertrud Edström

Arrivederci Terra Madre/Salone del Gusto