Hej kära Slow Food-medlemmar och –intressenter!

Nu står verkligen SOMMAREN för dörren. I vår har vi haft anledning att tro att den har varit här vid flera tillfällen men blivit lite lurade. Precis som det kan upplevas för övrigt i livet. Två steg fram och ett steg bak kanske tvärtom ibland.

Det är lätt att känna sig lurad på både det ena och det andra i den konsumtions- och informations­karusell vi lever i idag.

Men härligt kan det vara med alla VAL man har möjlighet att göra. Inte minst när det gäller vår mat. Trots alla skandaler och hot har vi unika möjligheter att hitta bra mat att servera på våra tallrikar. Våra svenska kockar fortsätter med sina mästerliga framgångar och det stimulerar säkert hela marknaden. Därifrån till att det blir bra mat i våra dyra och tjusiga kök kan det vara olika långt.

När det blir sommar är det många hobbyodlare i hemträdgården, balkongen, stadsodlingen eller i kolonilotten som experimenterar sig fram med olika typer av tomater, kryddor och rotfrukter mm. Detta kan bli en helt ny upptäckt av smakrikedom som får blomma i gommen när man smakar en solvarm och fullmogen tomat. För­hoppningsvis kan detta ge avtryck på flera sätt: att vi både ställer krav och uppskattar naturliga och fylliga smaker istället för uppblåsta vattenfyllda skal utan smak. Vilken kock kan göra underverk med det?

Vi får det vi betalar för brukar det heta. Det stämmer ofta när det gäller våra livsme­del också. Men vi kan ju välja en lite mindre portion av det dyra och komplettera med råvaror som är billiga men har god kvalitet.

Våren har varit spännande för Slow Foods del. Våra aktiviteter har varit välbesökta och uppskattade. Kul tycker vi. Korvkurs, resa till Grythyttan – trots att vi inte fick träffa Carl-Jan (hade tappat rösten) – föreläsning och inte minst den nystekta ström­mingen och abborrfiléerna i Bönan – vilken höjdare! Tyvärr fick vi ställa in vår plane­rade ostresa till Hälsingland. Förmodligen olämpligt val av dag – långledighet för många vid valborg. Finns det intresse kan vi göra nytt försök. Den nyöppnade restau­rangen Söders Källa med ekoprofil och närproducerat så långt det går, har haft många uppskattade besök av Slow Food-vänner. Vi tackar för ett mycket gott samar­bete.

Vid årsmötet omvaldes de flesta ledamöterna. Lillemor som du säkert känner igen genom alla utskick väljer att göra annat, men fortsätter att vara aktiv på vår facebook­sida. Tack för det Lillemor! Ny sekreterare och ”utskickare” kommer i fortsättningen att vara Mia Eriksson, en ung kompetent kvinna bl.a. inom hälsa och hållbar utveck­ling. Mia kommer också att ansvara för vår hemsida.

Som alltid hoppas vi att du hör av dig om du har idéer, synpunkter eller på annat sätt vill engagera dig.

Vi gläder oss verkligen åt att vi har ca 20 NYA medlemmar under 2014. VÄLKOMNA och hoppas ni vill tillföra många nya idéer!

Så önskar vi er alla en underbar sommar med GOD, REN och RÄTTVIS mat. Unna dig att njuta av alla måltider. Njuta är inte detsamma som att frossa. Grilla både dig och råvarorna försiktigt.

Välkommen till höstens alla spännande aktiviteter från tunnbrödsbakning, surström­mingstestning, diverse dryckesprovningar och intressanta föreläsningar och till Bondens Egen Marknad, BEM, alla lördagar i aug., sep. och okt.

Trevlig Sommar!

Styrelsen