Vi var ca 60 personer som vallfärdade till Gavelhyttan, strax utanför Gästrike-Hammarby för att äta sparris, lära oss om sparris, köpa sparris samt tävla om och i sparris.

Bättre förutsättningar kunde vi knappast få, med en underbar majsöndag i familjen Bondegårds vackra trädgård.

Vi fick en genomgång av vad som krävs för att odla sparris och om hur Catarina Bondegård har lagt upp sin odling av de tre sparrissorter som hon producerar. Det var tur att vi alls hann få någon sparris alls då resten av årets skörd redan var bokad av Rune Kalf-Hansen och Wij Trädgårdar som kommer att ha sparris från Gavelhyttan som en ingrediens i bröllopsfirandet i Ockelbo senare i sommar.

Catarina Bondegårds och Gestrikesparris stod för värdskapet och primörerna. Peter Ågren med familj från Valbostreet lagade en primörspäckad sparrisbuffé som passade utmärkt i det vackra försommarvädret. Kristina Lundström hade bakat en suverän rabarberkaka till kaffet – som Berglunds bageri förtjänstfullt hade bryggt. Längst ner på sidan hittar du alla recept till sparrisbuffén.

Recepten till sparrisbuffén

Skapade av Peter Åberg – www.valbostreet.se

Sparrispesto
4 port. Tid ca 15 min.

  • 200g kokt sparris
  • 100g hackad röd lök
  • 50g hackade soltorkade tomater
  • 50g rostad paprika
  • 70 gram pinjenötter
  • ½ kruka basilika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 100 gram parmesanost eller valfri vällagrad ost
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • Salt och peppar
  1. Rosta pinjenötterna.
  2. Mixa basilika och pinjenötter i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att köra.
  3. Tillsätt sedan lök, paprika, sparris, vattnet samt den rivna parmesanosten och mixa ner det också.
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Sparrishummus
4 portioner tid: 10 minuter

  • 1 dl sesamfrön
  • 5 dl kokt sparris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft.
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt & peppar
  1. Rosta sesamfröna
  2. Kör alltsammans i mixern till önskad konsistens
  3. Häll i crème fraichen och rör om
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Ädelostsås
4 portioner tid: 15 minuter

  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl varm mjölk
  • 100g ädelost
  • En nypa Italiensk salladskrydda
  • Salt och vitpeppar
  1. Smält smöret i en gryta, tillsätt mjölet och rör noga till en tjock och slät massa. Häll i den varma mjölken under noggrann omrörning.
  2. Rör tills konsistensen är jämn.
  3. Låt såsen koka i 5 minuter. Rör ofta. Smula i osten och salladskryddan och låt smälta ut. Smaka av med salt och vitpeppar.

Foccacia med sparris och morot
Färdigt på: 1 tim 35 min

  • 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0.5 dl god olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • 2 st rivna morrötter
  • 20 knoppar av grön sparris
  • 2 msk torkad rosmarin
  • ½ kruka färsk timjan
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Starta ugnen på 220 grader,
  4. Arbeta in morötter och timjan i degen och häll sedan ut den på ett mjölat bakbord och knåda den lite och lägg på den oljade plåten med lite flingsalt i botten.
  5. Platta ut degen tills den är cirka 2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  6. Strö över rosmarin och peta ner sparrisen ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 15 minuter.