SLOW TRÄFF på Tevsjö Destilleri! part 2

Lördagen den 17september åkte ett glatt gäng på 12 personer med Wallners buss till Tevsjö Destilleri utanför Järvsö.

Väl framme bjöds vi på en mycket god lunch bestående av tjälknöl, potatisgratäng, grönsaker samt tillbehör. Allt lokalproducerat.

Till maten hade vi att välja på dryck från lokala producenter så som Organic Smash, Helsinge Ångbryggeri och Mjödhamnen bland andra. Det fanns olika ölsorter, vin och mjöd gjort på havtorn.

Efter maten bjöds kaffe och möjlighet att prova Tevsjös egna avec, bland annat en som var gjord på granskott. Jonas berättade om kvarnens historia och vi fick en inblick  i mjölproduktion och vad som skiljer rent mjöl från mjöl med olika tillsatser.

Därefter guidade Jonas oss i destilleriet. Vi fick vara med på resan från jäsning till färdig dryck. Väldigt intressant och givande.

Jonas är en engagerad och duktig guide. Företagets filosofi är att i sann Slow Food anda ta till vara  på det som finns i närområdet och inte kasta bort något som är användbart. Exempelvis är företaget självförsörjande på el.

Tiden var knapp så vi fick hasta iväg till kaffebordet för en eftermiddagsfika innan vi botaniserade i butiken, där man säljer egna produkter och produkter från olika producenter i Järvsötrakten. Därefter gick färden tillbaka till Gävle med mycket nöjda resenärer.