Premieringar 2015

Högbo bruks hotell
Med noggrannhet och omsorg väljer ni era råvaror på ett unikt sätt med delaktighet i hela produktionsledet.
En kompetent och intresserad kökspersonal förvandlar med stolthet de ekologiska och ”här”-producerade råvarorna till en kulinarisk upplevelse för gästen som också kan ta del av matens produktionshistoria.
Verksamheten är en bra förebild, en framtidsmodell.

Söders Källa
Er verksamhet genomsyras i alla led av en miljö- och hållbarhetsprofil från val av råvara till städ och rengöring. De utvalda ekologiska produkterna från vin och andra drycker och råvaror förvandlas till flexibla menyer där smak, årstid och ekologi skapar en trovärdig helhet.
Restaurangmiljön är minimalistisk och har toner av funkis och återbruk och med odlingarna på ”taket” skapas en unik helhetsbild.

Hamrångebygdens Delikatesser
Ett landsbygdsprojekt som har samverkan, närproducerat och kvalitet som sina honnörsord. Småskaliga producenter ges här möjlighet till inspiration, produktutveckling och försäljning och kunderna får tillgång till närproducerade råvaror till hög kvalitet. Den kooperativa ägandeformen skapar både ett gemensamt ansvar och en överlevnad.
Ett gott exempel på samverkan och förebild för andra landsbygdsföretagare.

**Hamrångebygdens Delikatesser är en butik placerad mitt i centrala Bergby som säljer närproducerade produkter. I samma lokal finns också ett produktionskök där lokala mathantverkare kan hyra in sig för att förädla sina råvaror. Butiken/köket drivs av föreningen Knutpunkten Landsbygdscenter och uppbyggnaden är finansierat av Leader Gästrikebygden**

Trollharens Feel Good
Ett kompletterande företag där resurser nyttjas med närliggande verksamheter. Företaget arbetar på ett personligt, innovativt och modernt sätt för att attrahera olika typer av kunder.
Med fokus på människan i centrum, där upplevelsen skapar välbefinnande genom naturen och bra omhändertagande både vad gäller mat och miljö.

slow-food-chiocciola

Premieringar 2010

Épi Bageri och Café, Gävle
Tydlig och målmedveten verksamhet där det småskaliga, ekologiska och de smakrika bröden och atmosfären ger en ny dimension till Gävles bröd –och café utbud. En helhetsupplevelse med den lugna, äkta och kontinentala stilen med rena smaker i god Slow Food-anda.

Berglunds Bageri och Café Kungsgården

Arbetar efter en bärande idé som efter 10 år är hållbar och ligger rätt i tiden.
Verksamheten har ett helhetstänk med kontroll över hela tillverkningskedjan från ax till limpa. En miljömedveten verksamhet som efter hand spetsats med mer surdegsbröd, caféverksamhet och en efterfråganstyrd utveckling i tiden. Alla era Italien resor har inspirerat till en unik Slow Food-anda unik för Sverige.

Bondenära Saluhall

En nystartad och medveten satsning på en verksamhet som kompletterar det traditionella butiksledet. Saluhallen marknadsför och förädlar lokala råvaror framför allt kött från Gästrikebönder där kvalitet och smak är viktiga förtecken. Man vill också vara ett skyltfönster för alla lokala producenter från närområdet.
Förutom smak och kvalitet är miljöarbetet en affärsidé som genomsyrar hela verksamheten.

Dunkers Gårdsdelikatesser
En specialaffär främst med inriktning på svenska ostar från småskaliga gårdmejerister.
Gedigen ostkunskap och utveckling av smaker och kombinationer
i samband med ost och vinprovningar.
Originella smakkombinationer i olika smårätter och bakverk inspirerade från både när- och fjärrområden.