Verksamhetsberättelse för Slow Food Gästrikland 2016

Styrelse:
Anita Hörnstein, ordförande
Karina Blom, vice ordförande
Marie Hedlund, kassör
Gertrud Edström, sekreterare
Anne-May Ström, styrelseledamot
Joakim Olsson, styrelseledamot

Medlemsantal:  31 st
Under året har styrelsen haft 9 protokollförda styrelsemöten.

Aktiviteter:
Aktiviteter som vi själva har arrangerat eller samverkat med andra närliggande intressenter.

28 januari      Slow Food-träff på Gästrikes krogar
Årets första träff förlade vi på pizzeria Aktern & Fören nere på Alderholmen. En pizzeria som är känd för att servera otraditionella, fantasirika och rikligt fyllda pizzor, spännande antipasta och goda viner i en varm minimiljö.
12 hugade Slow Foodare träffades, åt och drack gott och hade en trivsam kväll tillsammans.

11 februari      Slow Food-träff på Gästrikes krogar
Denna gång gick färden till Berglunds Bageri i Kungsgården där vi gemensamt avnjöt Berglunds goda sopplunch och fick en riklig presentation av familjen Berglunds verksamhet av Marianne och Helge Berglund.
På Berglunds Bageri bakas det på  eget ekologiskt odlat, nymalet mjöl från egen gårdskvarn och i övrigt används kravmärkta råvaror samt mejeriprodukter från Gefleortens mejeri. Idén om att starta ett bageri och fullfölja hela kedjan från ax till limpa växte fram under en längre tid och blev verklighet år 2000.
Efter lunch och presentation guidade Helge oss i kvarnen. 18 Slow Foodare deltog under dagen.

29 februari      Årsmöte
Årets årsmöte kombinerades med trivselkväll på Dihléns i Valbo.
Kvällen inleddes med årsmötesförhandlingar.
Per Bill, vår nya landshövding presenterade sin syn på länets möjligheter att utveckla matsektorn i Gävleborg, därefter serverades en enklare måltid där företagarna Dihléns och Kavlat & Klart bidrog med spännande råvaror.
De presenterade också sina verksamheter. Till kaffet bjöds på Häsensnibben, en traditionell kaka från Hedesunda.
Som avslutning på kvällen delade ordförande Anita Hörnstein ut fyra nya premieringar till Högbo Hotell, Söders Källa, Hamrångebygdens Delikatesser och Trollharens Feelgood.

Under kvällen deltog närmare 30 personer.

29-30 april      Saluhall med lokala producenter på Silvanum, Gävle
För tredje året i rad inbjöd Slow Food Gästrikland till saluhall, denna gång på Silvanum. Närmare 25 lokalproducenter presenterade sina varor.
Kunderna fick möjlighet att inhandla kött från lamm, nöt, gris och kyckling, ägg, bröd, kaffe, ost, mjöl, rapsolja, sylt, saft, fisk och mycket mer och prata direkt med producenterna. Vid Slow Foods monter serverades provsmakning av olika produkter i en smakskola, tipspromenad och mycket information om matkvalitet.

16 juni      Slow Food-träff på Gästrikes krogar, Bryggan, Gävle
I hällande regn och snålblåst träffades tolv entusiastiska Slow Food deltagare till besök på Bryggan, en utomhusrestaurang. Både infravärme och filtar fick plockas fram, men maten var mycket god och vi trivdes fint trots kyla och väta.

28 augusti      Slow Träff på Lido, ”Böna Café”
Säsongen började vi ute på anrika Böna Café nu i samma regi som lika anrika Lido konditori i Gävle.
Caféet ligger vid havet och lokalerna har fått mysig 50-talsinredningen. Menyn består av en härlig blandning av ett brett, smakfullt sortiment av bakverk, lättare måltider och fullständigt förföriska smörgåsar.
Ägare Lotta Schenkel kom till vårt bord och berättade livfullt om både café och dess historia. En härlig sammankomst till alla deltagares belåtenhet.

11 september      Havtornsvandring i samarbete med Vårt Skafferi Sverige
14 damer träffades vid konserthuset i Gävle för gemensam färd till Billudden och havtorns-plockning. Träffen inleddes med kaffe med havtornskaka och en kortare föredragning om havtornets egenskaper och användningsområde. Efter en skön dag vid havet och burkar fyllda med bär inför vintern återvände vi till Gävle.

17 september      Studiebesök inklusive lunch på Tevsjö Destillering AB och Tevsjö Kvarn.
Anna och Jonas Larsson driver Tevsjö Destilleri i Järvsö. Anna driver även Tevsjö Kvarn som ligger på samma tomt. Anna är 7:e generationen som driver kvarnen vidare, där mals fortfarande mjöl och kross på traditionellt sätt sedan ca 200 år tillbaka. Idén att starta destilleri fick paret för ett par år sedan.
Det kändes som ett naturligt steg då de redan hade en kvarn och bedriver spannmålshandel vilket är en stor fördel om man vill starta ett destilleri. Under dagen serverades en god lunch, paret Larsson presenterade sin verksamhet och blev därefter guidade i destilleriet. En trivsam dag med många nya infallsvinklar.

22-26 september      Terra Madre/Salone del Gusto i Turin.
Tre delegater och två medlemmar från Slow Food Gästrikland deltog på Terra Madre. Ett storslaget evenemang där lokalproducenter från hela världen träffas och erbjuder sina produkter till flera 100000 konsumenter.
För första gången var Terra Madre flyttat från gamla Fiatfabriken ut i det fria. Valentinoparken fylldes med producenter, längst flodkanten hölls ölmarknad, vid slottet höll vinproducenterna till. Kurser, föreläsningar, diskussionsforum erbjöds under hela evenemanget. En mäktig upplevelse med många nya intryck och nya bekantskaper.

27 oktober      Slow Träff på The Church i Sandviken
The Church är ett helt nytt koncept där en gammal kyrkobyggnad är renoverad till en fantastisk gastropubar. En miljö som verkligen stimulerar till umgänge, kultur och fantastisk mat. Restaurangchef Ola Tigerstrand kom till vårt bord och berättade om konceptet kring The Church.
Han intresserade sig även för vår verksamhet och ställde ett flertal frågor. Som bonus på kvällen fick vi besöka The Church fina vinkällare. En spännande kväll med vinprovning för dem som ville, mycket god mat och trivsamt sällskap.

December     Även i år gav vi vårt stöd till Saffran&Co och sålde högkvalitativ ekologisk saffran odlat vid ett kvinnokollektiv i Afghanistan.

10 december      Slow Träff på Grands Veranda, Pelarsalen
Terra Madre Day firades i år med ett traditionellt, vällagat julbord kreerat av Melker Andersson. Som inledning höll Gertrud Edström ett kort anförande om Slow Food och därefter kom kökschefen Jonas Jäderberg och berättade om julbordets delikatesser.
Personalen tog väl hand om oss och inget fattades. En mycket lyckad kväll som deltagarna önskar att vi skapar som tradition.

Premieringar under året: 7 lokala företag har premierats.

Styrelsen Slow Food Gästrikland

 

Verksamhetsberättelse för Slow Food Gästrikland 2015

Styrelse:
Anita Hörnstein, ordförande
Tomi Holmberg, kassör
Gertrud Edström, sekreterare
Göran Berter, sekreterare/ledamot
Gun-Britt Hall, ledamot

Under året har styrelsen haft 8 protokollförda styrelsemöten.
2 nyhetsbrev har utkommit.

Aktiviteter:
Aktiviteter som vi själva har arrangerat eller samverkat med andra närliggande intressenter.

29 Januari      Slow Träff på Restaurang VINKROGEN
Vid årets första Slow Träff besökte vi en av Gävles nya krogar.
Krogen erbjuder en meny som blandar svensk husmanskost med elegans baserad på råvaror som följer årstiderna.
De är noga med sitt urval av råvaror och beställning görs till en utbildad sommelier.
Tolv hugade deltagare njöt av kvällen, miljön, varandras sällskap, underbart god mat och dryck.
Till kaffet fick vi en presentation av krogens verksamhet, vision och mål av kocken, tillika krogens ägare.

14 februari      Musikcafé med sång och musik
I samband med Alla Hjärtans Dag anordnade vi ett musikcafé med Sång och musikgruppen Tom & Dom.
På entrébiljetten ingick en lott samt hembakat till kaffet.
Lotteriet med 200 lotter á 100 kr blev  lättsålda då varannan lott gav vinst.
Alla vinster, underhållning och lokal var sponsrade.
Insamlingen 20.000 kr kommer att gå till Slow Foods projekt
”10.000 Gardens in Africa” där pengarna kommer att användas till att starta två trädgårdar.
Vårt önskemål är att det startas en skolträdgård i en byskola och en trädgård där kvinnor både lärs sig odla och förädla olika grödor.
När trädgårdarna har kommit igång kan vi följa utvecklingen via internet.

3 Mars      Årsmöte
Årsmöte. Årsmöteshandlingarna avlöpte i god ordning och därefter serverades en mustig ärtsoppa och punsch till den som så önskade.
Som föredragshållare var Daniel Olofsson, ekobonde från Kungsgården inbjuden.
Han berättade om den verksamhet som han och hans bror bedriver, om möjligheter men också om de utmaningar som dagens bönder står inför.
Daniel berättade också om hur det är att vara ung ekomjölkbonde i dagens Sverige.
Kvällen avslutades med lottdragning och vinstutdelning i lotteriet
”10.000 gardens in Africa”. Drygt 30 deltagare deltog under kvällen.

19 Mars      Slow Träff på Restaurang , East Africa i Gävle
Gävle har fått en afrikansk restaurang och den måste naturligtvis besökas.
Vi fick en fin presentation både av den goda buffén som serverades oss och förhoppningarna kring restaurangens framtid.
En ljuvlig doft spreds i restaurangen efter maten när kaffet rostades på traditionellt sätt och därefter serverades.
En härlig och annorlunda kväll för oss tolv som deltog.

 24-25  April      Saluhall på Söders Källa i samband med
                               Jantefestival i Gävle
För andra året i rad arrangerar Slow Food Gästrikland en saluhall i Gävle.
Drygt tjugo lokala matproducenter från Gästrikland med omnejd medverkade.
De flesta medverkade för andra året i rad, men några alldeles färska producenter kom också.
En perfekt möjlighet för våra producenter att knyta kontakter både med andra producenter och också med restauranger och konsumenter.
Kundtillströmningen var sämre än förra året, men vi planerar att genomföra saluhall även nästa år.

26 April      Naturens skafferi. Föreläsare: Gertrud Edström
I samarbete med länsmuseet i Gävle genomfördes en föreläsning om Naturens skafferi och dess fantastiska råvaror. Drygt 60 deltagare kom.
En härligt uppsluppen stämning blev det efter hand och massor av frågor ställdes.

9 Maj      Ostresa till Hälsingland
Vi besökte Marianne Pallars ”Jarseost” Hiklack, Järvsö.
Efter rundvandring i mejeriet åt vi en härlig ostbuffé med hembakat mjukt och hårt tunnbröd, ostar, frukt, marmelader och andra tillbehör och pratade ost.
Därefter fortsatte vi till Föne Ostkakeri där Marie Lodstedt visade sitt företag och serverade ostkaka, kaffe och kaka.
Möjlighet att köpa ost och ostkaka fanns också.
Båda företagarna har fått medaljer för olika produkter i tävlingar inom svenskt mathantverk.

28 Maj      Slow Träff på Restaurangen Skärgårdskrogen
                      i Ulvalnäs
En varm och vacker försommarkväll åkte ett stort gäng på närmare 20 personer ut till vackra Utvalnäs. Sjöutsikten är bedövande och i solsken än mer.
Kvällen bjöd på en meny med fina fiskrätter, både traditionell strömming och abborrfilé och mer exklusiv fisk. Vällagat och mycket smakrikt.
En av krogens nya ägare berättade för oss om krogens ambitioner vad gäller att utveckla verksamheten och tänk kring råvaror mm. En mycket trevlig kväll.

Kurser:
19 o. 26 Mars      Matlagningskurs. Inställt pga för få anmälningar.

13 April                  Föreläsning om surdeg och tunnbröd.  Inställt pga för få                                            anmälningar.

18 o. 19 April       Bakning av surdeg och tunnbröd. Inställt pga för få                                                      anmälningar.

Höstens program:
11 augusti      Olivoljeprovning, Söders Källa
Birgitta Hofmeyr ar tillsammans med sin make en olivgård i Sydafrika där de produceras ekologiska olivinläggningar och olivolja av mycket hög kvalitet. Kvällen bjöd på provsmakning av fem olika sorters olivolja och en presentation av hur processen från oliv till olja går till.
Deltagarna fick också en ökad förståelse för hur smak, kvalitet och
pris hör ihop.
Drygt 20 deltagare deltog och njöt av all kunskap och god olivolja.

2 september      Surströmmingsträff i Mackmyra
Ibland är tradition och miljö avgörande ingredienser i en trivsam måltid.
Denna kväll smälte surströmming, Mackmyras gamla snickarbod med underbar interiör, sagolik dukning och alla tända ljus samman med ingredienserna till en komplett surströmmingsmåltid.
Denna gång testade vi Borkbosuringen, en mild, fin surströmming som troligtvis även skulle övertyga en ovan surströmmingsätare att surströmming
är en ädel vara.
En och annan snapsvisa förgyllde kvällen för oss tio som deltog under kvällen. Kvällen avslutades i en av våra medlemmars nybyggda lusthus med kaffe och kaka.

4-6 september      Svenska Smaker. Matmässa i gasklockorna i Gävle
                                  
För första gången arrangeras Svenska Smaker i Gävle.
I tre dagar samlades lokalproducenter från Gästrikland, Norduppland, södra Hälsingland och södra Dalarna.
Det var både mat- och dryckesproducenter, en fantastisk uppslutning.
Under fredagen fick Anita Hörnstein möjlighet att hålla en kortare föredragning om Slow Food.

13 september      Havtornsplockning, Billudden
En trivsam tradition att gemensamt åka till det vackra Billudden och plocka havtorn, detta vitaminrika bär, utbyta erfarenhet och tips på användningsområden och njuta av en härlig dag vid havet.
Tyvärr deltog endas fem personer denna gång.

10 oktober      Vi fortsätter vårt uppskattade koncept
                             ”Slow träff på Gästrikes krogar”
Denna gång bär det av till Högbo som har gjort en egen matresa under de senaste åren.
De har  utvecklat flera egna produkter och tillsammans med andra producenter fått fram en rad produkter allt från grönsaker, bröd, ost och chark under sitt nya varunamn ”Made in Högbo ”med vänner.
Allt i Slow Food-anda. Deras ansvarige chef, Stefan Johansson var med och grundade Slow Food Gästrikland.
Drygt 20 personer kom till en utsökt lunch och Stefan presenterade verksamheten och guidade oss i växthus och bland djurhagar.

13 oktober      SMAKSKOLA. Inställt pga för få deltagare.

5 november      Slow Food träff på Gävles krogar
Denna gång besöker vi Annas Kafé och Kök, Hedvigs Trädgård.
Vi startar också upp årets saffransförsäljning.
För tredje året i rad stödjer vi ett kvinnokooperativ i Afghanistan där kvinnorna  har gått från odling av opium till saffran.
Det är vår direktkontakt med unga Dorkhany Gheljai, med rötter i Afghanistan och där släktingar kan bevaka att pengarna kommer kvinnorna till del.
Året försäljning gav kvinnokooperativet ca 10.000 kr genom vår försäljning.
Det har inte varit någon större svårighet att sälja den ekologiska saffranen som har mycket hög kvalitet. Tack alla som har bidragit!

Styrelsen Slow Food Gästrikland